Deze week zijn de heiwerkzaamheden voor Kindcentrum de Terp gestart. Een speciaal moment waar we lang naar uitgekeken hebben. Na ruim vijf jaren van plannen maken komt ons nieuwe gebouw steeds dichterbij.
Het bouwrijp maken van het terrein is al aan het eind van 2022 begonnen. Ook de bouwwerkzaamheden voor het sportcomplex, met daarin een moderne sportzaal en een zwembad, zijn al van start gegaan. De verwachting is dat de accommodaties en het terrein van Campus de Terp in de loop van het voorjaar van 2024 worden opgeleverd. Na de zomervakantie van 2024 wordt het kindcentrum in gebruik genomen en is de officiële opening gepland.
Heipalen voor het nieuwe Kindcentrum de Terp in Wieringerwerf zitten in de grond. - YouTube
In de wereld van nu is technologie volop aanwezig en niet meer weg te denken. Aannemelijk is dat onze kinderen later een beroep gaan uitoefenen waar technologie een belangrijke rol speelt. In dat kader bezocht groep 7-8 deze week het duurzaamheidslab op
rsg Wiringherlant om kennis te maken met technologie, en daar ook actief mee aan de slag te gaan.
Zo werd er o.a. met kleine ozobots een route uitgestippeld, verschillende stop-motionfilmpjes gemaakt, een robot van Lego 'mindstorms' geprogrammeerd en met een VR bril een ritje in de achtbaan gemaakt.
Wat is precies het duurzaamheidslab?
Het duurzaamheidslab is een samenwerking tussen het basisonderwijs (PO) in de Wieringermeer en het Wiringherlant (VO) om samen te werken aan een doorgaande leerlijn technologie. Met dank aan Microsoft (een gulle gift), en een eigen bijdrage van de schoolbesturen, is het duurzaamheidslab tot stand gekomen. Maar wat is het nu precies? Kort samengevat is het een volledig op technologie gericht praktijklokaal waar kinderen op een speelse manier technologie ontdekken en ervaren. De belangrijkste doelstelling is om kinderen van de bovenbouw uit het basisonderwijs en de onderbouw uit het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met technologie en technologische ontwikkelingen.Er is gekozen voor een centrale plek (Wiringherlant) die voor alle basisschoolleerlingen makkelijk toegankelijk is. Op deze manier raken de kinderen al enigszins vertrouwd met het gebouw en zal ook de overstap naar het voortgezet onderwijs minder groot zijn. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat alle materialen gezamenlijk aangeschaft en gebruikt kunnen worden zodat scholen dit niet ieder voor zich hoeven te doen.
In ontwikkeling
Het duurzaamheidslab en de leerlijn zijn nog volop in ontwikkeling. De ervaringen die we nu opdoen worden gebruikt om de leerlijn aan te scherpen en het aanbod, daar waar nodig, aan te vullen. Het streven is dat de kinderen uit groep 7-8 een aantal keer per jaar een bezoek brengen aan het duurzaamheidslab.
De kinderen uit de lagere groepen maken in onze eigen school kennis met technologie door te werken met de bee-bots en door het maken van slow-motionfilmpjes.
Onderstaande foto’s geven een sfeerimpressie van het duurzaamheidslab.
In onze nieuwsbrief van november leest u o.a. een update over de voortgang van kindcentrum de Terp en Campus de Terp, blikken we terug op de ouderavond sociale media & mobieltjes, informeren we u over een aantal praktische zaken die deze maand op de planning staan en leest u welke thema's de komende weken centraal staan in alle groepen.
Veel leesplezier!
‘Hoe lang mag mijn kind op een beeldscherm? Welke invloed hebben mobieltjes en sociale media op gezondheid en zelfbeeld? Hoe leer ik mijn kind omgaan met groepsdruk en online pesten?’
U herkent deze vragen vast wel. Veel ouders zijn op zoek naar een goede balans als het gaat om het mediagebruik van hun kind(eren). Om antwoorden op deze vragen te krijgen hebben wij de organisatie Social Media Wijs uitgenodigd om de ouderavond ‘Sociale Media & mobieltjes’ te verzorgen voor de ouders met leerlingen in de groepen 5 t/m 8.
Sociale media & mobieltjes
Sociale media en mobieltjes hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Jong en oud maakt graag gebruik van deze nieuwe mogelijkheden. Dat brengt plezier en praktische voordelen maar als opvoeder wil je je kind natuurlijk ook wapenen tegen de nadelen die bij deze digitale wereld komen kijken.
Inhoud ouderavond
Tijdens deze interactieve avond wordt allereerst de digitale belevingswereld van kinderen toegelicht. Vervolgens krijgt u tips om de mediaopvoeding van uw kind vorm te geven. De volgende onderwerpen komen aan de orde:
• afspraken maken over beeldschermtijd
• bewaken van de privacy
• vervelende ervaringen (o.a. online pesten en grooming)
• de invloed van media op gezondheid
Aan de hand van stellingen wordt met elkaar gediscussieerd over de positieve en negatieve kanten van mobieltjes & sociale media.
Over Social Media Wijs
Social Media Wijs is een landelijk trainingsbureau en uitgeverij op het gebied van mediawijsheid en digitale vaardigheden in het onderwijs.
Locatie
De ouderavond vindt plaats in de aula van rsg Wiringherlant. We starten om 19.30 uur en eindigen om 21.15 uur. De inloop is vanaf 19.15 uur.